Αρχική / Blog / PRP θεραπεία - Όσα θέλετε να γνωρίζετε

PRP θεραπεία - Όσα θέλετε να γνωρίζετε

Πίσω στο blog
04/07/2024
PRP θεραπεία - Όσα θέλετε να γνωρίζετε

Η θεραπεία PRP (Platelet-Rich Plasma - Πλάσμα Πλούσιο σε Αιμοπετάλια), γνωστή και ως "Vampire Lift", αποτελεί μια καινοτόμα, μη επεμβατική ιατρική προσέγγιση που αξιοποιεί τις αναζωογονητικές ιδιότητες του ίδιου του οργανισμού για την αντιμετώπιση ποικίλων παθήσεων. Χρησιμοποιεί δηλαδή τα κύτταρα του αίματος του ίδιου του ασθενούς για να επιταχύνει την επούλωση σε μια συγκεκριμένη περιοχή. 

Βασίζεται στην έγχυση πλάσματος πλούσιου σε αιμοπετάλια, τα οποία περιέχουν αυξητικούς παράγοντες στην πάσχουσα περιοχή, προάγοντας την επούλωση και την αναγέννηση των ιστών.

Η εφαρμογή της είναι ευρέως γνωστή στον χώρο της αισθητικής ιατρικής και της ορθοπαιδικής τα τελευταία χρόνια. 

Πρόκειται για μια εναλλακτική θεραπεία που γνώρισε ραγδαία άνοδο, καθώς την έχουν υιοθετήσει μέχρι και μεγάλοι αστέρες του Χόλιγουντ, συγκεντρώνοντας χιλιάδες φανατικούς οπαδούς σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Συγκεκριμένα, η θεραπεία PRP χρησιμοποιείται για την ανανέωση του προσώπου, του λαιμού και του ντεκολτέ, προκαλώντας έκρηξη κολλαγόνου, για την αντιμετώπιση της τριχόπτωσης, αλλά και για τη θεραπεία εκφυλιστικών καταστάσεων, όπως η οστεοαρθρίτιδα, καθώς και οι τραυματισμοί των τενόντων, των συνδέσμων και των μυών.

Στο άρθρο που ακολουθεί, θα βρείτε όλες τις πληροφορίες για τη θεραπεία PRP, τον μηχανισμό δράσης αλλά και τις εφαρμογές της.

Τι είναι η Θεραπεία PRP 

Η θεραπεία PRP περιλαμβάνει την απομόνωση και συγκέντρωση αιμοπεταλίων από το αίμα του ασθενούς, τα οποία στη συνέχεια επανεισάγονται στο σημείο που απαιτεί θεραπεία. Η διαδικασία ξεκινά με την αιμοληψία, ακολουθούμενη από φυγοκέντρηση του αίματος για τον διαχωρισμό των συστατικών του. Το πλάσμα που είναι πλούσιο σε αιμοπετάλια, το οποίο περιέχει αυξητικούς παράγοντες, συλλέγεται και εγχέεται στον ιστό-στόχο.

Μηχανισμός Δράσης

Τα αιμοπετάλια περιέχουν αυξητικούς παράγοντες και κυτοκίνες (κυτταροκίνες) που προάγουν την κυτταρική αναγέννηση και την επανόρθωση των ιστών. Όταν το PRP εγχέεται στην πάσχουσα περιοχή, οι αυξητικοί παράγοντες ενεργοποιούν τις διαδικασίες αναγέννησης, προσελκύοντας βλαστοκύτταρα και προάγοντας τη σύνθεση νέου κολλαγόνου και ιστού.

Εφαρμογές στην Αισθητική Ιατρική

Στον τομέα της αισθητικής ιατρικής, η Θεραπεία PRP προσφέρει θεαματικά αποτελέσματα στην αντιγήρανση και την αναζωογόνηση του δέρματος. 

Η έγχυση PRP:

  • Μειώνει τις ρυτίδες και τις λεπτές γραμμές: Οι αυξητικοί παράγοντες διεγείρουν την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης, βελτιώνοντας την ελαστικότητα και τη σφριγηλότητα του δέρματος.
  • Βελτιώνει τον τόνο και την υφή του δέρματος: Η αυξημένη ροή αίματος και η θρέψη των ιστών οδηγούν σε πιο λαμπερό και υγιές δέρμα.
  • Καταπολεμά τη φωτογήρανση: Η Θεραπεία PRP μπορεί να μειώσει τις δυσχρωμίες, τις ηλιακές κηλίδες και τις ουλές ακμής, χαρίζοντας ομοιόμορφη όψη στο πρόσωπο.
  • Αντιμετωπίζει την τριχόπτωση: Η έγχυση PRP στο τριχωτό της κεφαλής θρέφει τα θυλάκια της τρίχας, ενισχύει την ανάπτυξη νέων μαλλιών και μειώνει την τριχόπτωση.

1. Αντιγήρανση και Αναζωογόνηση του Δέρματος

Στην αισθητική ιατρική, η θεραπεία PRP χρησιμοποιείται ευρέως για την αναζωογόνηση του δέρματος και την αντιμετώπιση των σημαδιών της γήρανσης. Εγχέοντας PRP στο πρόσωπο, επιτυγχάνεται η αύξηση της παραγωγής κολλαγόνου, η βελτίωση της υφής και της ελαστικότητας του δέρματος και η μείωση των λεπτών γραμμών και ρυτίδων. Επίσης, συμβάλλει στη βελτίωση του τόνου και της λάμψης του δέρματος, προσφέροντας ένα πιο νεανικό και υγιές δερματικό προφίλ.

2. Θεραπεία Τριχόπτωσης

Η PRP θεραπεία έχει αποδειχθεί αποτελεσματική στην αντιμετώπιση της τριχόπτωσης, ιδιαίτερα στην ανδρογενετική αλωπεκία. Εγχέοντας PRP στο τριχωτό της κεφαλής, οι αυξητικοί παράγοντες διεγείρουν τα τριχοθυλάκια, προάγοντας την ανάπτυξη νέων τριχών και βελτιώνοντας την ποιότητα και την πυκνότητα των υπαρχόντων τριχών.

Εφαρμογές στην Ορθοπαιδική

Στην ορθοπαιδική, η Θεραπεία PRP έχει αποδειχθεί ωφέλιμη για την αντιμετώπιση μυοσκελετικών παθήσεων, όπως:

  • Αρθρίτιδα: Η έγχυση PRP μπορεί να ανακουφίσει τον πόνο και να βελτιώσει την κινητικότητα στις αρθρώσεις που πάσχουν από οστεοαρθρίτιδα ή ρευματοειδή αρθρίτιδα.
  • Τραυματισμοί τενόντων και μυών: Η Θεραπεία PRP επιταχύνει την επούλωση και την αποκατάσταση μετά από τραυματισμούς στους τένοντες, τους μυς και τους συνδέσμους.
  • Χρόνιος πόνος: Η έγχυση PRP μπορεί να μειώσει τον χρόνιο πόνο στην πλάτη, τον αυχένα, τα γόνατα και άλλες αρθρώσεις.
  • Κατάγματα οστών: Η Θεραπεία PRP μπορεί να βοηθήσει στην ταχύτερη επούλωση των καταγμάτων και στην τόνωση της ανάπτυξης νέου οστικού ιστού.

Αθλητικές Κακώσεις

Στην ορθοπαιδική, η PRP θεραπεία χρησιμοποιείται ευρέως για την αντιμετώπιση των αθλητικών κακώσεων, όπως ρήξεις τενόντων, μυϊκές θλάσεις και τραυματισμούς συνδέσμων. Οι αυξητικοί παράγοντες στο PRP ενισχύουν τη διαδικασία επούλωσης, μειώνοντας τον χρόνο αποκατάστασης και βελτιώνοντας την ποιότητα της αποκατεστημένης περιοχής.

Οστεοαρθρίτιδα

Η PRP θεραπεία έχει επίσης δείξει υποσχόμενα αποτελέσματα στη διαχείριση της οστεοαρθρίτιδας. Η έγχυση PRP στις αρθρώσεις που πάσχουν από οστεοαρθρίτιδα μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή, να βελτιώσει την κινητικότητα και να επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου. 

Η αυξημένη παραγωγή κολλαγόνου και οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του PRP βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων και στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών.

Θεραπεία PRP - Επιστημονικά Δεδομένα και Αποτελεσματικότητα

Μελέτες έχουν δείξει ότι η θεραπεία PRP είναι ασφαλής και αποτελεσματική για διάφορες ιατρικές καταστάσεις. Ωστόσο, τα αποτελέσματα μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με τον ασθενή, τη φύση του προβλήματος και την τεχνική εφαρμογής της PRP. 

Στην αισθητική ιατρική, η PRP θεραπεία έχει λάβει ευρεία αποδοχή λόγω των φυσικών αποτελεσμάτων και της χαμηλής πιθανότητας ανεπιθύμητων παρενεργειών. 

Στην ορθοπαιδική, τα αποτελέσματα είναι επίσης ενθαρρυντικά, με πολλές μελέτες να καταγράφουν βελτιώσεις στην επούλωση των τραυματισμών και στη μείωση του πόνου.

Συμπεράσματα για PRP θεραπεία 

Η θεραπεία PRP αποτελεί μια καινοτόμο προσέγγιση που εκμεταλλεύεται τις φυσικές αναπλαστικές ικανότητες του αίματος για την αντιμετώπιση διαφόρων ιατρικών καταστάσεων. 

Η θεραπεία PRP αποτελεί μια πολλά υποσχόμενη θεραπευτική προσέγγιση με κλινικά τεκμηριωμένη αποτελεσματικότητα σε διάφορες εφαρμογές, τόσο στον τομέα της αισθητικής ιατρικής, όσο και στην ορθοπαιδική. 

Η ασφάλεια και οι ελάχιστες παρενέργειες την καθιστούν μια ελκυστική επιλογή για ασθενείς που αναζητούν μια φυσική και βιολογική λύση για την αντιμετώπιση ποικίλων παθήσεων.

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η Θεραπεία PRP δεν αποτελεί πανάκεια και η καταλληλότητά της εξαρτάται από διάφορους παράγοντες. Η συμβουλή ενός έμπειρου ιατρού είναι απαραίτητη για την αξιολόγηση της ατομικής σας περίπτωσης και τον καθορισμό του κατάλληλου θεραπευτικού πλάνου.

Σημείωση: Το παρόν άρθρο έχει ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν υποκαθιστά την ιατρική συμβουλή. Συμβουλευτείτε τον θεράποντα γιατρό σας για τυχόν απορίες ή ανησυχίες που έχετε σχετικά με την Θεραπεία PRP.

Παρά τα πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα, απαιτείται περαιτέρω έρευνα για την πλήρη κατανόηση και βελτιστοποίηση της θεραπείας PRP.

Η συνεχιζόμενη έρευνα και η ανάπτυξη τεχνολογιών θα συμβάλλουν στην περαιτέρω βελτίωση των μεθόδων εφαρμογής και στην επέκταση των δυνατοτήτων της PRP θεραπείας, καθιστώντας την μια πολύτιμη επιλογή στη σύγχρονη ιατρική πρακτική.

Στο φυσικό κατάστημα και στο e-shop της Germanos Medicals θα βρείτε Προϊόντα Αναγεννητικής Ιατρικής Τ-Lab. H T-LAB αποτελεί μια πρωτοπόρο εταιρεία, που εστιάζει σε προϊόντα Αναγεννητικής Ιατρικής και έχει ενεργή παρουσία σε πάνω από 60 χώρες. 

Τα είδη της T-LAB βασίζονται σε αυτόλογες θεραπείες και βρίσκουν εφαρμογή σε διάφορους τομείς, όπως η Δερματολογία, η Αισθητική Ιατρική, η Ορθοπαιδική κ.α. 

Η γκάμα των προϊόντων της είναι ευρεία και περιλαμβάνει αποτελεσματικά PRP Kit (Platelet Rich Plasma) όπως και καινοτόμα sets για την Λιπομεταφορά και την εξαγωγή Εξωσωμάτων & Βλαστοκυττάρων.

Επικοινωνήστε μαζί μας σήμερα για πληροφορίες και σφαιρική ενημέρωση σχετικά με τις αυτόλογες αναγεννητικές θεραπείες της Τ-Lab και μη διστάσετε να τις δοκιμάσετε στο ιατρείο σας. 

Πηγές:

Συχνές ερωτήσεις

1. Σε ποιες περιπτώσεις χρησιμοποιείται η θεραπεία PRP;

Οι ενέσεις πλάσματος πλούσιες σε αιμοπετάλια μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία εκφυλιστικών καταστάσεων όπως η οστεοαρθρίτιδα, καθώς και οι τραυματισμοί των τενόντων, των συνδέσμων και των μυών. Η PRP θεραπεία χρησιμοποιείται για άτομα όλων των ηλικιών.

2. Πόσο διαρκεί το PRP;

Κάθε ασθενής είναι διαφορετικός και δεν ανταποκρίνονται όλοι στη συγκεκριμένη θεραπεία με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Ωστόσο, πολλές μελέτες δείχνουν ότι η ανακούφιση που προσφέρουν οι ενέσεις PRP μπορεί να διαρκέσει από 6 έως 9 μήνες.

Η διάρκεια της συνεδρίας PRP ως προς την ανανέωση του προσώπου και την τριχόπτωση υπολογίζεται περίπου στα 30-40 λεπτά. 

3. Πότε φαίνονται αποτελέσματα;

Στο κομμάτι της αισθητικής ιατρικής, τα αποτελέσματα είναι ορατά μόλις από την πρώτη θεραπεία. 

Ανάλογα βέβαια με την εφαρμογή, τα πρώτα αποτελέσματα της θεραπείας μπορεί να αρχίσουν να εμφανίζονται μετά από 3-4 εβδομάδες και να συνεχίσουν να βελτιώνονται σταδιακά τους επόμενους μήνες.

4. Στη θεραπεία PRP στο γόνατο υπάρχουν παρενέργειες;

Η θεραπεία PRP για γόνατο ή ώμο, χάρη στην προσεκτική φυγοκέντρηση, την προετοιμασία δείγματος και έγχυση, δεν προκαλεί παρενέργειες.

Αλλεργίες αποκλείονται, καθώς το διάλυμα προέρχεται από το ίδιο το αίμα του ασθενούς. Η αντιφλεγμονώδης δράση και τα κλειστά συστήματα 4ης γενιάς ελαχιστοποιούν τον κίνδυνο λοιμώξεων.

Ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στην καθημερινότητά του, αποφεύγοντας μόνο την έντονη άσκηση για 7-10 ημέρες.

5. Στη θεραπεία PRP στο πρόσωπο υπάρχουν παρενέργειες;

Μετά την PRP θεραπεία προσώπου, ενδέχεται να εμφανιστούν ήπιες παρενέργειες, όπως οίδημα, εκχυμώσεις και ερυθρότητα, οι οποίες υποχωρούν εντός 12 έως 24 ωρών. Η θεραπεία είναι κατάλληλη για όλους τους τύπους δέρματος και απευθύνεται σε άτομα άνω των 35 ετών. Χάρη στην ασφαλή σύνθεσή της, η θεραπεία δεν προκαλεί αλλεργίες ή τοξικές αντιδράσεις, προσφέροντας άμεσα ορατά αποτελέσματα με διάρκεια στο χρόνο.

6. Τι δεν πρέπει να κάνω μετά το PRP;

Αποφύγετε την έντονη άσκηση και την εφαρμογή πάγου ή θερμότητας στο σημείο για τρεις ημέρες μετά τη θεραπεία. Μην εφαρμόζετε λοσιόν, έλαια ή μακιγιάζ στο σημείο της ένεσης για έξι ώρες. 

Μάθετε πρώτοι για τις προσφορές μας

Εγγραφείτε στο newsletter για να λαμβάνετε πρώτοι τα νέα και τις προσφορές μας
Ο λογαριασμός σας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies

Χρησιμοποιούμε cookies για να έχετε μια προσωποποιημένη εμπειρία, την εξατομίκευση περιεχομένου και διαφημίσεων, την παροχή λειτουργιών social media και την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. Επιπλέον, μοιραζόμαστε πληροφορίες για τον τρόπο που χρησιμοποιείτε τον ιστότοπό μας με συνεργάτες social media, διαφήμισης και αναλύσεων.